Veľmi dobre vieme (alebo často ani nie – ale to je iná téma….), čo OČAKÁVAME od partnera (partnerky – každému je písaný článok: aj pre ženy, aj pre mužov), ako by mal vyzerať zvonka a aké vlastnosti by mal mať vo svojom vnútri ten náš vyvolený. Aj to, akým dojmom by mal na nás pôsobiť a proste máme v sebe o ňom celkový obraz. A LOV začína: HĽADÁME. 

Na jednej strane je super, že sme otvorení (aspoň sa tak javíme – čo by tiež bolo na dlhšiu debatu….), na druhej strane ale si neuvedomíme jednu podstatnú vec, ktorá je zároveň tou NAJPODSTATNEJŠOU: 

  • Vieme tak dobre aj to, čo MY SAMI tomu druhému PONÚKAME? 
  • Máme v sebe tiež tie isté či veľmi podobné rysy, ktoré od neho čakáme, aby sa pri nás mohol zrazu objaviť a najlepšie hneď teraz? 
  • Čo mu ponúkaš ty? 

Rozoberme tieto otázky a pochopme podstatu:

PREČO nie je vedľa nás ten veeeeľmi vytúžený partner?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že áno, môžeš mať očakávania, keď v tých očakávaniach chceš aj naďalej žiť. Kľudne…. kým ťa to baviť bude, tieto dvere sú pre teba otvorené. Veď predsa nikde nie je napísané, že nemôžeš čakať donekonečna. 

Ale…. 

…. Ak si radšej vyberieš inú možnosť, než len v ilúziách žiť, predložím ti tu princíp k reálnejšiemu a šťastnejšiemu životu v partnerstve. 

  1. V prvom rade sa UVIĎ v tom, že od toho druhého očakávaš svoje šťastie a sa PRIZNAJ, že si MYSLÍŠ: ak sa on KONEČNE v tvojom živote objaví, budeš šťastná…. ak si v tom dúfaš, si plný očakávaní, netrpezlivosti, neprítomnosti – v prvom kroku si to len všimni. 
  2. ROZHODNI SA pre Seba, nie pre druhého – len takým spôsobom nebudeš rozhadzovať flegmaticky a nedbalo svoju vzácnu (no zatiaľ si neváženú) životnú energiu. Tvoj záujem začni koncentrovať na tie veci, ktoré TEBA ZAUJÍMAJÚ, vďaka ktorým začneš žiť a tvoje chvíľky ti naplnia radosťou. 
  3. SPÝTAJ SA samú Seba: “Čo môžem (JA!…. nie on!) za to urobiť, aby som bola spokojnejšia, viac som sa tešila, dostala sa naspäť do svojho stredu?” 
  4. Skonkretizuj v sebe to, čo očakávaš od druhého a pretransformuj všetky na seba – teda si zváž, či splníš všetky tie body ty voči sebe k tomu, aby si ich mohla prezentovať mužovi, ktorý ich bude spĺňať tiež, ale iba v prípade, keď s nimi ty sama budeš vysporiadaná a so sebou spokojná. 
  5. Objav svoju možnosť byť v tu a teraz, nie stále niekde do minulosti či budúcnosti odlietať…. do ilúzií nebytia sa oplatí chodiť? Kvôli čomu?…. 
  6. KONAJ PRE SEBA…. rob to, čo ťa zaujíma, čo ťa baví, v čom sa pozabúdaš a kde sa cítiš doma, ľahko, lebo práve TO ťa robí šťastnou a každý človek túži po veselom partnerovi. 
  7. Začni žiť SVOJ ŽIVOT s citom k sebe a činmi pre seba. 

Tieto kľúče otvárajú ďalšie dvere, cez ktoré uvidíš SEBA ako inú bytosť a tým dávaš možnosť aj ostatným uvidieť ťa.  

Chce podľa teba niekto žiť s človekom, ktorý bez neho nedokáže existovať, fungovať samovoľne, slobodne, autenticky konať?…. Asi ťažko. 

Túžime – ako aj ty túžiš – po partnerovi, ktorý ti bude prirodzene DÁVAŤ to, čo potrebuješ, bude vedieť, čo tvoju dušu obohatí a naplní, a podľa toho sa bude aj zariaďovať. Pri tom ale bude aj autentický, spontánny, veselý, spokojný a pokojný, cieľavedomý, vytrvalý, disciplinovaný a hlavne: šťastný. To znamená najmä, že bude sám sebou prijatý. 

Si taká (si taký)?  

  • Si tá, ktorá mu dáva to, čo potrebuje? 
  • Vieš, čo jeho dušu obohatí a naplní? 
  • Zariaďuješ sa podľa toho? 
  • Pri tom si autentická, spontánna, veselá, spokojná a pokojná, cieľavedomá, vytrvalá, disciplinovaná a hlavne: šťastná? 
  • Si sama sebou prijatá? 

 SI TY TAKÝTO UVOĽNENÝ ČLOVEK? Si natoľko ZODPOVEDNÝ sám za seba, že si tiež vo svojej harmónii a prioritne netrváš v napätí na tom, aby niečo bolo, aby sa veci stali tak, ako cítiš, že by mali? Aj keď prirodzená túžba môže byť, predsa si musíš vedieť rozlíšiť, či očakávanie vyviera z tvojho ega alebo zo srdca. Ak ťa ešte veľmi riadi hlava v niektorých z oblastí tvojho života, v tej sa ti určite nedarí tak, ako by si si to prial. Prečo?…. no práve kvôli tomu tvojmu napätiu, čo v sebe máš.  

V negatívnej energii pozitívnu očakávať je trošku mimo bdelého a aj logického zmýšľania. Súhlasíš? 

Zamyslime sa nad tým opačne teraz: 

  • Ako by si sa cítila ty, keby tvoj partner mal v sebe neprestajne nejakú tú nespokojnosť voči tebe? 
  • Ako by si reagovala, keby ti stále vyčítal, aká by si mala byť, čo by si mala robiť preto, aby si mu vyhovela? 
  • Aký pocit by si z neho mala, keby na teba čakal a by sa prestal zaoberať sám so sebou, jeho pozornosť by sa zamerala na teba, jeho činy by robil len kvôli tebe? 
  • Ako by si sa cítila, keby si videla na ňom, že chce spraviť všetko za to, aby si bola šťastná TY, no by medzi tým zabudol na seba, pomaličky by začal byť vo svojom vnútri nešťastný práve preto, lebo by už nebol autentický, ale by robil všetko preto, aby ťa videl usmievavou? Vieš si predstaviť smiať sa s radosťou, keď si nespokojná? 
  • Dobrý pocit by si mala sama zo seba a aj z neho, keby ti zniesol aj modré z neba aj napriek jeho nespokojnosti sám so sebou vo vnútri? Čo by si videla na ňom v takomto prípade?  
  • Čo by si po čase začala vnímať na sebe tiež? 
  • Bola by si spokojná a výskala by si od radosti, ak by si ho videla už skoro bez energie frčať a ťa neustále obskakovať aj napriek svojej vybíjajúcej sa energie? 

 Myslíš si, že byť takýmto spôsobom obeťou vydrží dlhodobo a nezanechá to na psychike človeka vyčerpanosť a stopy únavy? 

Myslíš si, že v klamaní sám seba ostane tak silný, ako zo začiatku bol, či časom zistí, že v podstate zomiera? 

Aj ty tak chceš končiť, Kamarát? Vyprahnutý a slabý, bez energie s pretvárkou spokojnosti? Alebo by si sa viac tešil, keby tvoj partner vedel tak isto o tvojich tých prirodzených očakávaniach, necítil by nátlak z tvojej strany, bol by spokojný aj sám so sebou, lebo by bol vo vnútornej rovnováhe a časť svojej sily usmerňoval aj na seba a v prvom rade na seba? Bol by vnímavý, citlivý a preto by mu jeho citovo inteligentná časť dala jasne najavo, kedy ako má konať? Bol by si istý sám sebou, vyrovnaný človiečik, ktorý sa nehľadá, lebo sa našiel? Bola by to pre teba krásna realita, až ideálna?  

Si taká harmonická bytosť? Ponúkaš seba ako celistvého človeka, ktorý vo svojom prirodzenom očakávaní splynul so svojou dušou a rozmýšľa cez otvorené srdce? 

…. Všakže každý človek je zaujímavejší, keď je sám sebou?…. Aj ty. 

…. Keď sa neriadi podľa tých tvojich očakávaní…. ani ty podľa jeho. 

…. Ten pokoj, čo v ňom je, ťa nabije…. tvoj pokoj jeho tiež. 

…. Navzájom sa inšpirujete, pomáhate, doplňujete sa. 

K šťastnej žene je oveľa ľahšie sa pripojiť, oveľa vzrušujúcejšie je s ňou žiť, než so ženou, ktorá so svojim neustálym očakávaním vyvolá vo svojom partnerovi pocit nedostatočnosti, nestability a frustrácií.

Prajem ti, aby si dobu čakania naplnil nadšením, radosťou. Že by si svoju pozornosť namiesto neho upriamila na seba. Prajem ti, aby si zo seba vyžarovala spokojnosť a tým aj do partnerstva dala pozitívnu energiu nabitú láskou, spontánnosťou a ľahkosťou, aby sa tvoj partner mohol tiež uvoľniť, tešiť sa z teba, zo seba a z vášho spoločného života. 

Uvedomme si, akú ťarchu dávame na druhého tým, že od nich OČAKÁVAME. Aj ja som to nevedomky (alebo skôr z ega) robila. Neskôr som začala nad tým rozmýšľať a som precítila, čo ten pocit pre priateľa mohol znamenať a čo to v ňom vyvolalo. Po zistení som nebola sama zo seba vôbec nadšená…. 

…. vtedy som sa začala MENIŤ…. 

Len sa pozastav pri sebe, aký pocit by v tebe vyvolalo to jeho očakávanie voči tebe…. tá jeho nespokojnosť. Vnímaš, aká to je nedôvera voči nemu z tvojej strany? Pocit vlastnej dôležitosti, cez ktorý sa k nemu chováš? Cítiš tú nikdy nekončiacu neistotu, ktorá v tebe vznikne len preto, lebo sa necítiš vo vzťahu prijatou? Určite ti nie je ľahostajné, ako sa ten druhý cíti vďaka tvojej nedočkavosti, keď ti denno-denne niečo chýba. Presne tak, ako ty, keď nie si partnerom prijatá. 

Preto si už uvedomme každý cez empatiu, ktorou preciťujeme pocity druhého, aký nátlak v sebe cíti, keď ti chce vyhovieť, lebo ťa miluje, lebo si myslí, že ak ťa bude obskakovať tak, ako si to ty vyžaduješ, budete šťastní spolu.  

Áno, mohli by sme sa na túto situáciu pozrieť aj z druhej strany s otázkou: “Prečo, keď my na neho tlačíme, si on nezachová chladnú hlavu…. veď sa nemusí prispôsobovať, keď nechce.” Mali by sme pravdu. Lenže kým sa učiť máme, príde nám do cesty zrkadlo, ktoré nás učí byť bdelým, uvidieť, akým my už byť nechceme, čo znamená byť slabým a cez situácie, vďaka ktorým uvidíme nespokojnosť, ne-mocnosť druhého, začneme si uvedomovať, kým by sa nám páčilo byť, akým človekom sa chceme stať. V jeho zrkadle sa nám rozsvietia jasné, blikajúce svetielka, ktoré nás budú upozorňovať na zvolenie si cesty úprimnosti so sebahodnotou.  

V tej čistej sebareflexii sa nám objaví obraz samých seba ako reálna ponuka čistej bezpodmienečnej lásky, nesmiernej úcty k druhému a vďaky jeho duše za takúto skvele odvedenú prácu, ktorá nás naučila byť tou pravou pre seba a tým aj pre neho.

Cez oddialenie sa ste sa vlastne zblížili….. najprv k sebe samej, on tak isto k sebe samému a tým sa vaše duše cítia byť o to viac doma. Prepojili sa a až teraz sa tešia vašej spoločnej ceste životom.  

Prajem si túto jednotu žiť a prajem každému na svete sa vyliečiť do žitia seba bez očakávaní a tým bez lipnutia na kontrole nad partnerom. 

Nádherné vedomé zmeny prajem. Ona nám dodá bezpečie vo vzťahu, ktoré už nikdy nezmizne, práve naopak: stále silnejšia žiara srdca ostane v nás navždy.

Ponúknime si navzájom takúto jemnú silu v stabilite a pevnosti. Prepojením týchto dvoch zdravo sebavedomých entít vznikne tá úplnosť, po ktorom sme stále túžili. Sme došli tam, kde cez očakávanie by sme nikdy nedorazili. 

Len sa milujme…. to stačí. 

okh. 

–—————–– 

Ak sa ti tento článok páčil, pridaj sa k nadšencom, ktorí zdieľajú ďalej skúsenosti a vedomosti, uvedomenia a radosť na mojej stránke. Nájdeš tu ešte viac zaujímavých konkrétností do svojho života, návody, bohaté rady, články či citáty. Tak isto tam nájdeš aj kurzy a tréningy k sebaistejšiemu bytiu a žitiu seba, vďaka ktorým uvidíš svoje bloky a hlboké zranenia, ktoré ťa nenechajú zažívať skvelú lásku, prekážaš si a zabraňuješ si žiť svoju autenticitu. Prídeš na to, prečo zažívaš partnerský vzťah s nespokojnosťou, s trápením sa v láske namiesto toho, že by si okúsila naplnenosť.  

Všetky informácie nájdeš na mojej stránke www.okharmony.eu. Spojiť sa môžeme  okrem toho aj nasledovne: 

 0903858930, harmonia.andy@gmail.com,      

fb: https://www.facebook.com/okharmony1  

Možnosti výberu našej komunikácie:  

  • buď cez fb chat   
  • telefonicky   
  • videohovorom alebo    
  • osobne v okolí KE   

Ďakujem ti, že si tu bol/a so mnou. Pridaj sa aj na budúce. 

S úctou a láskou k tebe: Andy 

 

 
🙂

Pridaj sa aj ty k téme 🙂

Follow by Email
YouTube
Instagram