Je naozaj možné, aby sa narcis uzdravil? 

Odpoveď znie: ÁNO. 

(Dodatok: …. lenže…. uzdravenie sa je veľmi zriedkavé, keďže on sa NECHCE ZMENIŤ, veď však ON zdravý už je, iba ten druhý nie…. a preto iba už na svoju vnútornú zmenu pripravení, svoje ego a doteraz vytvorenú osobnosť riskovať odhodlaní narcisy dokážu prekonať s odvahou a vstupom do takzvaného neznáma svoj tieň). 

Neuroplasticita funguje. Schopnosť adaptácie psychiky človeka je nekonečná. Vďaka potrebnému času, energie a uvedomenia si, že je niekto chorý, ďalej dostatočných vedomostí alebo adekvátnej pomoci sa človek môže uzdravieť.

Píšem: MôŽE…. pretože veľmi malé percento týchto ľudí si pripustí svoju nedokonalosť a nie práve najsprávnejšiu cestu svojho doterajšieho života. Dlhodobé presvedčenia v ňom majú tak silnú váhu, že k tomu, aby sa nejaká zmena vôbec mohla naštartovať, je potrebné si uvedomiť nasledovné:  

Všetky zmeny nastanú až vtedy, keď ostať takým, akým sme boli, pre nás znamená väčšiu bolesť, než sa zmeniť.  

A takéto uvedomenie nastáva vo veeeeľmi zriedkavých situáciách. Ego nás drží vo svojej pästi tak, ale tak silno, že vymaniť sa z neho je úsilie skoro nadprirodzené, hlavne v takýchto silných prípadoch.  

Potrebuje uvidieť svoj iluzórny život z nadhľadu k tomu, aby zmena k opusteniu tej vytvorenej osobnosti (teda ne-autentického Seba) vôbec mohla udiať.

Bezpodmienečné kroky k uvedomeniu sa a k možnej ZMENE v prirodzeného Ja:

  • pripustiť si, že som “chorý” a sa potrebujem uzdraviť 
  • začať sa smiať sám na sebe a nie pindať a pičovať (prepáčte, ale váhu vyslovených slov je potrebné adekvátne vnímať), ak sa niečo nepodarí tak, ako ego predpokladá, že by malo 
  • prijímať a pozastaviť sa na kritike a názoru iných ľudí o sebe 
  • uvedomiť si, že názory druhého nie je potrebné brať osobne, dokonca kritika môže byť a často aj je konštruktívna 
  • vnímať svoje vnútorné pohnútky a pocity a skúsiť sa riadiť podľa nich, aj keď tie dlhoročné presvedčenia mi budú chcieť do toho skákať a ma opäť viesť hlavne preč od citov k tvrdosti a robotizmu
  • prestať obviňovať svoje okolie a uvidieť v tom celku Seba…. Ja môžem za to, čo sa okolo mňa deje a nielen v priaznivých situáciách, ale stále sa deje iba to, čo sa má a to presne podľa môjho vnútorného nastavenia a preto nie ten druhý, ale Ja môžem aj mám zmeniť diania okolo seba cez moje vnútorné rozpoloženie 
  • uznať si sebe aj blízkemu človeku, že som doteraz žil v nevedomej ilúzii – hlavne vďaka svojej matky (v niektorých prípadoch aj otca) 
  • priznať sa vplyvu matky na môj celý nevedomý život 
  • prestať súdiť a obviňovať seba aj rodičov – keď podvedomé vzorce budú vedome vypnuté a pretransformované, môj život bude celistvý v každom smere 
  • začať žiť SVOJU Cestu Duše a Srdca – teda Cestu Lásky. 

Predstava o láske v každom z nás je taká, aký vzor nám ukázali a do nás vštiepili naši rodičia. Ťaháme v sebe niekedy viacgeneračné zranenia duší, ktorým bolo ublížené vďaka egu. Vidím veľkú šancu pretrhnúť puto k nim práve cez osoby, ktoré sa ešte nenašli, ale sú v procese hľadania sa. Cítia nejaké pohnútky v sebe, ale si ešte dostatočne nedôverujú. Prešli ťažkými životnými pokušeniami, ktorými dlhodobo aj podliehali, no ako keby sa v nich niečo začalo vrieť, len to zatiaľ nedokážu konkrétne pomenovať.  

Zmena nastane po uvedomení si v sebe, že láska nemusí byť taká, ako sme sa naučili v detstve od rodičov, čo nám nevedome vštiepené bolo a cez tento vzor sme žili až doteraz. Láska k sebe, k partnerovi aj ku svetu sa môže prejavovať niekedy celkom inakšie, to ale nemusí hneď znamenať, že nám rodičia neposkytovali naplnenie a preto ich môžeme za to obviňovať, ale práve naopak: po uvedomení si týchto faktov máme možnosť zahĺbiť sa do seba a sa naučiť začať riadiť sa podľa SVOJHO VNÚTORNÉHO HLASU, podľa SVOJICH VNÚTORNÝCH POHNÚTOK, ktoré mali celý ten dlhý čas, kým sme sa podvedome riadili s nahratým programom z detstva, utlmený. Máme obrovskú šancu stať sa NAOZAJ ŠŤASTNÝMI, ak sa dokážeme vzdať svojich presvedčení a pretransformovať seba na prirodzené a jedine skutočne pravdivé programy nášho vyššieho Ja.  

Taká zmena sa môže udiať, ak si niekto DOVOLÍ, aby odteraz žil SVOJ ŽIVOT a nebol vedený cez svoje strachy, obavy a pochybnosti. Všetko je možné. Aj to, že na konci svojho života si povieme: “Žil som šťastne, mal som naplnený život a nič by som na ňom nemenil. Vybudoval som spokojného seba a tým aj ľudia v mojom blízkom okolí sa stali mojimi ako keby duchovnými sprievodcami. Ďakujem, Život.”. 

Motivácia k takejto veľkej osobnostnej zmene nie je postačujúca v prípade, ak prichádza z vonkajška – napr. keď muž cíti naozaj silnú lásku k žene a si zaumieni, že KVôLI tomu, aby mohol byť s ňou, sa uzdraví. Takýto úmysel funguje krátkodobo a určite nie stabilne, pretože kým niekto kroky nerobí PRE SEBA, akonáhle tá vonkajšia okolnosť prestane byť motivujúca, on spadne naspäť do tej svojej závislosti ešte hlbšie a svet bude vidieť ešte pochmúrnejším, než pred odhodlaním sa k prvému kroku k zmene.  

Motivácia je potrebná, aby vychádzala z nás. 

Zmena nastane vtedy, ak situácia, v ktorej sa nachádzame, je pre nás už neúnosná a cítime potrebu prebudiť sa do skutočnej reality. Narcis ale veľkou pravdepodobnosťou potrebu takejto núdze nebude cítiť. A to z dôvodu veľmi jednoduchého a logického: on totiž NECÍTI a vo svojom podvedomom programe má nainštalovaný softvér, že ani nechce, lebo si zvykol na tento bezcitný život, v ktorom prežil tie svoje roky doteraz a naučiť sa vnímať celý svet INAK je pre neho tak obťažné, že si skoro ani predstaviť nedokáže.

Zdá sa mu nebezpečné vzdať sa toho vygenerovaného sebca.

Príde mu, ako keby išiel proti sebe, to ale iba dovtedy, kým sa stotožňuje s vlastným egom a nechá sa viesť cez hlavu. Akonáhle POCÍTI, že on nie je jeho myseľ, náhle sa všetko zmení v ľahkosť a slobodu. 

Kým tá zmena nastane, potrebuje prepísať svoje skoro všetky, pre neho doteraz najpodstatnejšie presvedčenia a podvedomé programy, a v neposlednom rade transformovať všetky svoje bolesti cez dovolenie si pozrieť sa na nich. Programy ale môžu siahať až z minulých životov a ten prepis môže byť až tak ťažký, že ho dotyčný sám ani nezvládne a sa radšej rozhodne ostať v tých už zarytých koľajach.  

Veď pre neho spôsob, akým on žije a žil aj doteraz, funguje. Prečo by mal vyložiť také obrovské úsilie k tomu, že by sa zmenil, keď 

  1. jednak ten úspech ani zaručený nie je (kým si dáva podmienky cez svoju myseľ) 
  2. v druhom rade, čo, ak v novom svete nebude vedieť byť prospešný ani pre seba, nie to ešte pre ostatných 
  3. a po tretie ani nevie, či ho tá milovaná žena ešte po tej zmene bude chcieť a na neho počká alebo vybuduje novú rodinu s mužom, ktorý slobodu a lásku vníma prirodzene.  

Proste má v hlave taký mišmaš, že sám nevie, čo by mal robiť a na otázku “AKO?” odpoveď vôbec nepozná. Vykročiť teda do neznáma pre neho (pre jeho sebeckú myseľ) nedáva žiadny zmysel. Logika ale tu už nefunguje a kde sa nemôže viesť cestou poznanou, je malé percento ľudí, že sa na takú neznámu cestu vydá – hoci…. jedine tam je odpoveď a úspech. No lenže…. a tu prídu tie výhovorky mysle, s ktorým zatiaľ on je na sto percent stotožnený.  

Prekonať sa – to je tá výzva, ktorá jediná zaručene funguje, a to bez presného a konkrétneho výsledku, na čo je náš mozog zvyknutý a nastavený doteraz. Tu je potrebné sa presunúť do levelu dôvery…. dôvery v takzvanom NIČ. Ale AKO, však? 

Rozoberieme aj to a poukážeme na možnosti v ďalšej časti nášho cestovania k prijatiu sa a uzdraveniu srdca. 

V láske k vám, Kamaráti a Dvojplamene.  

okh. 

Konzultácie v téme vzťahov (a Života) objednávaj: 

  • cez fb chat 
  • telefonicky 
  • videohovorom 
  • osobne v okolí Košíc 

0903858930, harmonia.andy@gmail.com,     

fb: https://www.facebook.com/okharmony1     

Ostávam v úcte k vám: vaša Andy 

 
🙂

Pridaj sa aj ty k téme 🙂

Follow by Email
YouTube
Instagram