Vieš, s kým máš počinenie, keď ťa (ne-)partner emočne týra, citovo vydiera a si užíva, keď ťa dokáže ponížiť?

Je inteligentný, charizmatický, šarmantný – asi to je všetko, kým skutočne je. Ostatné “doplnky” pridal on vďaka svojej šikovnosti – podľa svojho svedomia a vnútorných zranení. Napr.:  

  • PVD – pocit vlastnej dôležitosti – sú nado všetkým nadradení a každý by sa mal chovať podľa nich, veď oni TO vedia najlepšie 
  • zároveň cíti ľútosť za to, čo nespravil, teda je aj obeťou 
  • myslí si, že sa miluje, ale si nie je vedomý toho, že sa iba stotožnil so svojim egom a ono ho vedie 
  • zároveň sa nenávidí…. a má k tomu plno dôvodov 
  • nepozná význam slova “empatia” z praxe, iba z kníh 
  • len on pozná všetko – ostatní sa majú čo od neho učiť 
  • kritiku neberú, iba posudzujú, až tým ubližujú – čo si vôbec nevšímajú, až sa v tom vyživujú a z toho získavajú ďalšiu energiu pre seba, lebo zo seba by nemali, veď sa cítia v podstate “nikým”, nešťastným…. to si ale tiež nepriznávajú…. oni sa cítia stále “v pohode” alebo “dobre” 

Lekársky názov takejto osobnosti sa volá narcis. 

  • “Narcismus je strukturální porucha osobnosti a základním konfliktem je nedostatečné sycení láskou.”  

 Ako za chvíľku uvidíme, narcisy môžu byť dvojaké osobnosti. Najčastejšie touto poruchou trpia muži.  

  1. Jeden z nich sa prejavuje arogantne a povýšenecky, za čím je pocit menejcennosti, čo nechcú, aby videné bolo. Aby sa mohol cítiť viac, než sú ostatní, potrebuje okolo seba mať ľudí, pred ktorými sa môže predvádzať, aby sa cítil “niekým”. V pozadí takéhoto chovania sa je matka, ktorá ho sýtila obdivom až nadmieru, po odchodu z rodiny ale také obrovské uznanie nenachádzal a k nabratiu tých vypadnutých energií potrebuje plno ľudí, ktorým môže dirigovať a sať z nich tú nikdy nedostačujúcu energiu k nasýteniu sa. Ostal veľké dieťa, ktoré sa ako keby hádzalo o zem, keď nedostane svoju dávku drogy (kričí, vrieska….). Odtrhol by sa od matky, ale nedokáže. Jednak si ani nepripúšťa, že by on nebol dostatočne zrelým dospelým, na druhej strane ani nedokáže – v takom prípade by svoj hnev a aroganciu musel naučiť ovládať vďaka pretrhnutiu puta medzi ním a matkou. To by pre neho znamenalo zlyhanie (z pohľadu ega) a to si predsa nemôže dovoliť… kým by on v tom prípade bol????….  
  1. Druhý typ môže byť utiahnutý samotár, ktorý sa podceňuje a preto sa vďaka iným obetiam vyvyšuje. Je skôr nenápadný, skrýva sa pred obecenstvom. V tomto prípade matka mu videla aj tie myšlienky, ktoré nemal. Všetko spravila nielen pre neho, ale aj za ním. Bol obskakovaný až nadmieru. Takýto stav zažívajú hlavne jedináčikovia. Po dieťati neboli veľké požiadavky, skôr bol pred všetkým chránený a preto jeho sebavedomie bolo zraňované a podkopávané, nemohol teda kvôli tomu vyrásť do zrelého sebavedomého muža. Aj keď vyzerá byť pokojný navonok, v ňom vrie tá jeho nenakŕmená stránka jeho osobnosti, ktorá vníma potrebu ako keby vyskočiť zo svojej vlastnej kože, aby mohol dať najavo matke, že dospel a kráča po svojej vlastnej ceste života – lenže k tomu nemá odvahu: puto je strašne silné, hlavne, kým si to ani uvedomiť človek nie je ochotný. Preto radšej naďalej vyhovie svojej matke a nechá sa obskakovať – veď si zaslúži tak isto, ako v celom svojom detstve. Ak sa k nemu nedostáva takáto energia, vďaka čomu sa mu mohlo dobre a v “kľude” žiť, ako v detstve, potrebuje sa dobiť ponižovaním žien, ktoré mu ešte dávajú svoju dávku závislosti. 

Vidíme teda odlišnosti medzi narcismi. Jedno v nich je spoločné: sú bezcitní, ne-empatickí, chladní a ostatných ponižujúci bez toho, že by si toho boli vedomí, alebo ak aj, tak sú na tú svoju “odlišnosť” hrdí, až pyšní a ani za svet to nepustia. Veď ako aj, keď práve tá ich “inakosť” im dodáva ten pocit odlišnosti od ostatných. Pocit toho, že NIEKÝM AJ ONI SÚ.  

Nemajú vlastnú vyvinutú autentickosť. Stále sú v pozore, kontrolujú sa, či ostatní sú pod ich vplyvom. Jedine tak môžu získať tú svoju dávku “sily”. Boja sa opustiť ten ich ťažko vybudovaný postoj. Kým by boli bez svojich dlhoročných presvedčení? Čo by počali, keby sa prestali kontrolovať a mať pod nadvládou aj ostatných okolo seba? Ako by obstáli sami pred sebou a hlavne pred svojimi matkami, keby sa vydali naozaj svojou vlastnou cestou, na ktorej platia úplne iné a hlavne prirodzené zákony ČLOVEKA, ktorý je zdravo sebaistý, vníma a cíti nie ako robot, ale ako živá bytosť, nevyužíva nikoho pre dokazovanie si seba: “Som dosť dobrý, pozri sa na mňa a si konečne všimni, že som fakt najlepší zo všetkých a ber ma takého, aký som…. veď odo mňa lepšieho aj tak nenájdeš.”…. a podobne.  

Sú ľahšie a ťažšie prípady, každopádne ak u neho empatia je na bode mrazu (či dokonca pod dnom), zosmiešňuje ťa a z každej situácie on vychádza ako víťaz a ty si emočne úplne na dne, on je stále dokonalý a robí všetko super, a ty hocijaké pochybnosti máš, to máš iba vo svojej hlave a je to tvoj problém, lebo v skutočnosti to tak ani nie je, si sa ocitol pri narcisovi. Nepripúšťa si, že by nebol najlepším, v iných prípadoch ti dáva najavo potrebu ochrany, ako keď ho matka obskakovala. Ak ním nie si fascinovaná, necíti sa dobre a hneď útočí, aby získal a vybojoval tvoj obdiv. Robí to bez tolerancie a bezcitne, ako keď malé dieťa začne dupať v obchode a hodí sa o zem, lebo on proste CHCE svoj rožok a to hneď teraz. Ak nie, nech sa každý poserie (prepáčte za výraz, ale je tu potrebný). 

Vzťah je tým pádom jednosmerný a energia musí prúdiť k nemu, aby sa cítil niekým a jeho potreby boli uspokojené v tejto chvíli a potom zas a zas a zas – bez prestania. Tak isto, ako keď sa mu matka venovala a on sa nemohol rozvinúť a žiť Seba podľa svojich vnútorných pocitov.  

Nepozná sa. Nevie, kým je, len si to MYSLÍ na chvíľu, kým sa mu podarí klamať sa. Akonáhle mu niekto šliapne na jeho kurie oká, je vyvedený z podvedomého naprogramovania sa, podľa ktorého celý život je vedený cez svoje ego bezcitne tak, že si už ani nevšíma, čo sa to s ním deje. Vtedy začne útočiť a potrebuje opäť vyhrať nad tým druhým. 

Nadradenosť 

Táto mentálna porucha osobnosti sa prejavuje aj tým, že narcisy si sú vedomí toho, že ostatní ho nechápu, nemôžu byť pochopení a nie je to ani možné, keďže oni rozmýšľajú INAK.  

V bežnom živote nie je ochotný rozpoznávať potreby či pocity druhých. Je dosť zaneprázdnený s dobitím svojich batérií, aby dokázal ďalej v tej ilúzii svojej mysle žiť. 

Dovtedy ti nahovára a prejavuje svoju sebeckosť cez manipuláciu, až si natoľko popletený zo seba, že už máš zvláštne myšlienky: či nie naozaj ty si na vine, ako to on tvrdí a či nie predsa on má pravdu nakoniec…..  

Nie, nie si ty ten blázon, len tá manipulácia z jeho strany je tak silná a tak presvedčivo vie rozprávať, až máš tendenciu mu uveriť, veď ho miluješ…. bude ti tvrdiť, že sa medzi vami nič nezmenilo po tom prvom štádiu pozornosti voči tebe, dávanie ti najavo jeho lásky…. Ty jasne vidíš, že je medzi vami niečo úplne inak, on ale bude tvrdiť, že všetko je presne tak, ako na začiatku bolo.

Ak už máš jasné dôkazy, zmení svoju taktiku a maximálne ti povie, že veď nemôže všetko byť tak ružovo, ako zo začiatku bolo, nech si už dáš dole tie ružové okuliare, veď nemáte 16 rokov – bezcitne, bez mrknutia oka a bez štipky empatie ti hodí do tváre, že veď už si len kus nábytku pre neho, no ale aby to tak predsa len celkom nevyznelo a dal ti opäť šancu k dúfaniu v lepších časoch, ako zo začiatku vášho vzťahu bolo, hodí ti opäť malilinkú omrvinku pod nos a zas je nad tebou v emočnej nadvláde, lebo vidí, že si zase naletela….  

Nemá žiadne výčitky svedomia s tvojim citovým vydieraním a keď by si mala odvahu mu o tom niečo povedať, ako sa cítiš vďaka týmto jeho chladným krokom, tak ešte ťa obviní: “Si precitlivelá. Rob so sebou niečo. Však už buď normálna.” – časté jeho vyjadrenia.  

Ak ešte nedokážeš dostatočne pevne stáť vo svojom emočnom strede a nevieš, že ty si normálna a nie on, tak ťa vyvedie z rovnováhy veľmi rýchlo…. 

Trest ticha 

Trest nemotou z jeho strany ťa neminie – to znamená, že ti podvedome chce ukázať svoju prevahu nad tebou opäť, chce ťa mať pod kontrolou a viesť. Robí to veľmi prefíkane. Nereaguje na teba. Ak s ním ešte chceš byť v kontakte, tak ty svoje slovo mať nemôžeš, musíš si uvedomiť, že sa máš riadiť podľa neho, inak ťa potrestá práve tým, čo ti najviac bolí: keď sa s tebou nebude rozprávať (keďže dobre vie, že pre teba komunikácia a vyjasnenie si problémov je na prvoradom mieste)….  

Citovo ťa teda vydiera dovtedy, kým len môže a neznamená to pre neho vôbec žiadnu záťaž či prekážku vo svojom svedomí…. necíti…. City riadi len hlavou, keďže jeho srdce je uzavreté a nieže by si chcel všimnúť potrebu ho aspoň trošku pootvoriť…. to nie…. Je hrdý na to, že nemá problémy, ako ty a mať ich ani nechce. Po emočných fackách ťa chladnokrvne nechá samú a keď sa opäť objaví, si myslí, že je opäť všetko v poriadku. Dokonca ani nemyslí, iba sa na teba nádherne usmeje, podá ti opäť nejakú tú miniomrvinku (akože) lásky a musíš teda byť happy, veď sa ti v živote ukázal…. on ti dal obrovské gesto, tak pred ním sa máš pustiť na kolená a pobozkať mu všetky prsty na nohe za túto jeho snahu. 

Nechutné?…. to nie je ani výraz na to, čo cítiš v sebe voči takémuto prístupu. On si z toho celého ale nič nevníma a zhadzuje ťa na každom kroku, čo pre neho je normálka. Len sa ti vysmieva, keď trpíš, čo ho dvíha opäť do oblakov a dáva mu novú silu ti ubližovať…. veď ešte môže. Si na ňom závislá a to je pre neho super. Tvoja vytrvalosť pre neho znamená, že je pre teba podstatný, ešte ťa nestráca, a preto ťa ešte môže využívať, ponižovať či manipulovať.

Tá hlboká menejcennosť, ktorá v ňom utlačená a neuvedomená je, žije iba a iba vďaka tebe. Ak nie si ochotná ho už ďalej kŕmiť tým svojim emočným trápením sa, ešte ti vyčíta, že TY SI nevďačná za to, že je a určite nenájdeš od neho lepšieho muža pre seba na celom svete. 

Proste a jedným slovom povedané: UTEČ…. tak rýchlo, ako len dokážeš a daj sa do poriadku zvnútra, lebo takémuto človeku nikdy žiadna láska nebude stačiť, veď šajnu nemá, čo znamená milovať a milovať sa. 

okh. 

…. pokračujeme opäť na budúce, milí kamaráti moji s vysvetlením ďalších kritických chovaní sa narcisa. 

Zatiaľ k vám ostávam s láskou: Andy 


Konzultácie sú naďalej k dispozícii:

  • cez fb chat
  • telefonicky
  • videohovorom
  • osobne v okolí Košíc
 
🙂

Pridaj sa aj ty k téme 🙂

Follow by Email
YouTube
Instagram